Str Popa Savu nr 68 A
Luni-Vineri 9:00 – 20:00

Copilul meu nu vorbeste inca

Primele cuvinte ar trebui sa apara in jurul varstei de un an, un an si patru luni spun specialistii.

Copilul tau are 2 sau chiar 3 ani si inca nu scoate niciun cuvant? Cand vorbim de un copil care, in ciuda varstei nu vorbeste inca, trebuie sa vedem daca dincolo de lipsa limbajului, mai avem si alte semne.

Daca, desi nu spune aproape niciun cuvant, copilul intelege ce ii spunem, raspunde cerintelor noastre, arata spre ce il intereseaza, insista sa primeasca ce ne cere, se joaca cu alti copii, atunci nu vorbim de o afectiune, ci mai degraba de o intarziere in achizitionarea limbajului.

“Cauzele intarzierii limbajului pot fi:

-Afectiunile orale, cum sunt problemele cu limba sau palatul cavitatii bucale (cerul gurii).

-Frenulum scurt (ata de sub limba) poate limita miscarea limbii pentru producerea vorbirii

-Multi copii cu intarzieri de vorbire au probleme motor-orale, ceea ce inseamna ca exista comunicare ineficienta in zonele creierului responsabile cu producerea vorbirii. Copilul intampina dificultati in folosirea si coordonarea buzelor, limbii si a maxilarelor pentru a produce sunete recognoscibile ca vorbe.

-Problemele de auz sunt frecvent asociate cu lipsa vorbirii, de aceea copilul trebuie evaluat de un audiolog atunci cand este suspect de intarziere de limbaj. Un copil care are dificultati de auz, are probleme in a intelege si articula ideile, in a imita si a folosi limbajul. Infectiile urechii, mai ales cele cronice, pot afecta auzul. Infectiile blande care au primit tratament adecvat nu trebuie sa aiba efecte asupra vorbirii”

Sursa:

https://www.mamica.ro/copilul-nu-vorbeste/

Mai exista situatia de mutism electiv, copilul nu vorbeste cu toata lumea, ci, din cauza starii de anxietate, nu vorbeste in prezenta strainilor, aceasta incapacitate de a articula cuvinte intinzandu-se pe o perioada de minim 1 luna, in acelasi mediu.

In urma unei traume ( divortul parintilor, disparitia unei persoane de referinta, abuz, accident etc) este posibil ca un copil sa nu mai poata vorbi si este nevoie de sustinerea unui terapeut care sa-l ajute sa-si inteleaga si depaseasca experienta.

E important sa vedem daca se asociaza si cu alte semne: este interesat de cei din jur? Comunica nonverbal, aratand cu degetul cand vrea ceva? Intelege ce i se spune?

“Contactul tot mai redus cu parteneri de joaca si adulti reali- in carne si oase- duce la o slaba dezvoltare a limbajului”(Sue Palmer-Copilarie curata)

Baietii par a achizitiona limbajul mai tarziu decat fetele, dar nu este aceasta o regula.

Lipsa limbajului poate fi un semn in afectiuni neurologice: autism, adhd, intarziere in dezvoltare, intarziere mintala, dar se poate datora si unei stimulari neadecvate.

Cel mai bine, atunci cand observati si simtiti ca cel mic nu se dezvolta in parametrii normali, sa va adresati unui specialist: psiholog, psihiatru sau medic de familie, care va poate inlatura temerile sau in cazul in care este vreo problema, va poate indruma spre cei care au experienta recuperarii, astfel incat copilul sa evolueze potrivit potentialului sau unic.

Cand vorbim de autism, lipsa limbajului nu e cel mai important indiciu. Trebuie avut in vedere intregul comportament. Se va observa apoi ca si achizitionarea limbajului se va face treptat, cu mai mare greutate si cu mult exercitiu.

Copiii sunt diferiti si se dezvolta in ritm propriu, insa e nevoie sa fie stimulati adecvat, nu lasati in fata computerelor de mici, pentru ca nu pot deprinde singuri comportamente specific umane, in lipsa unei persoane de referinta care sa-i oglindeasca si sa-i valideze.

Indiferent despre ce problema este vorba, toti copiii adora un limbaj, cel al jocului.

Jucati-va liber, harjoniti-va cu copiii facandu-i sa scoata sunete de bucurie, caci jocul este cel mai bun si bland invatator pentru orice fiinta.

Noi la The Story of Autism mizam pe joaca, pe distractie si copilarie!

Fiti cat mai prezenti in viata copilului si insotiti-l pe drumul lui propriu, cu rabdare si iubire!