Str Popa Savu nr 68 A
Luni-Vineri 9:00 – 20:00

De ce sunt nefericit?

Ce se intampla cu mine? De ce sunt nefericit? De ce m-a parasit? De ce nu-mi gasesc o partenera?

Vei afla in articolul de mai jos, cat de mult din ceea ce ti se intampla, are legatura cu copilul care ai fost candva si cu mama ta. ” Fiecare barbat poarta in sine imaginea femeii eterne, nu imaginea cutarei femei.., ci a unei femei in genere. Aceasta parte a psihicului poarta numele de anima”.

Prima persoana pe care baietelul isi proiecteaza anima, este de regula mama si de aceea relatia cu aceasta este esentiala in formarea viitorului barbat.

Proiectia este actiunea psihica inconstienta prin care un continut psihic care iti apartine, dar de care nu esti constient, este vazut la alta persoana.

Daca devine constienta, face posibila conturarea  si asimilarea unor continuturi interioare, care altfel ar fi ramas in bezna.

Daca relatia copilului cu mama lui a fost una pozitiva, a primit atentia si ingrijirea necesara dezvoltarii, a simtit ca este acceptat si iubit neconditionat, barbatul va cauta inconstient o partenera care sa-i semene mamei.

In cartea ” Falling in Love” – Ayala Malach Pines vorbeste de cazul unei femei pe nume Lea, fata de pilot. Absentele repetate ale acestuia o facusera sa sufere si  jurase ca nu se va indragosti niciodata de un pilot. La o petrecere Air Force il cunoaste pe Jim, un pilot care arata exact ca tatal ei, doar mai tanar. “S-a asezat langa ea. Avea impresia ca o cunoaste. Nu-si putea lua ochii de la ea. Era ceva in felul de a merge, a zambi, de a fi care…ii reamintea de cineva…de mama sa”.

Este insa foarte important ca si mama, avand misiunea de a-l creste pentru binele lui, sa stie sa se retraga la timp, sa permita la momentul potrivit desfacerea relatiei de simbioza, in care copilul se confunda cu mama, iar aceasta raspunde prompt oricaror nevoi ale copilului.

Atat de necesara la inceputul vietii, pentru a realiza supravietuirea puiului de om prin creearea unui atasament puternic, nu trebuie prelungita prea mult.

Dupa varsta de doi ani,cand devine cat de cat independent, este necesara inceperea separarii psihice. Mama hranitoare  poate, din prea multa grija, sa inceapa sa-i sufoce baiatului initiativele de fiinta capabila sa se dezvolte, daca continua in acelasi fel.

E nevoie sa-i dea baiatului  incredere in propriile forte, fara sa pretinda ceva in schimb, fara sa-l creasca pentru ea.

“Respectarea independentei reciproc in relatia parinte – copil imbunatateste relatia, iar ajutorul dat la nevoie e un semn de afectiune si nu un drept. Nu exista o lege universala care sa te oblige sa fi recunoscator mamei si eventual sa-ti dedici viata avand grija de parinti”.

Baiatul poate creste cu sentimentul ca nu este capabil si o sa se simta atras de o partenera care sa-l conduca, care sa ia decizii in locul lui, care sa aiba grija de el in toate privintele. Chiar daca initial il va flata aceasta atentie,  si se va simti un norocos, cu timpul il va frustra acest rol pasiv in care nu ii este recunoscuta masculinitatea.

Un alt risc legat de o relatie inca prea apropiata cu mama,  este sa-si caute o partenera opusa figurii autoritare a mamei, dar mult prea slabe pentru a putea sa-l smulga de sub influenta acesteia. In acest caz, barbatul  sufera o castrare psihologica si ramane in continuare fidel in primul rand celei dintai.

Aceasta lipsa de trasare a limitelor poate conduce la probleme in relatia de cuplu, la probleme de virilitate si poate chiar sterilitate, atata timp cat barbatul se simte tras in doua directii si nu stie ca, matur fiind, are dreptul sa-si construiasca propria viata si sa investeasca energia in familia lui nou formata si nu in cea de origine.

Daca mama nu mai are un partener sau de la inceput au existat probleme in cuplu, iar baiatul a fost atras spre mama si partenerizat in mod simbolic prin faptul ca devine fara sa vrea confidentul si martorul mamei la certurile dintre parinti, atunci e cu atat mai dificila sarcina acestuia sa-si gaseasca propriul drum si o partenera care sa-l ajute sa se dezvolte.

Fara sa devina constient de influenta relatiei pe care a avut-o cu propria mama in copilarie, barbatul nu are deplina libertate de a alege ceea ce e mai potrivit sufletului lui.

Va proiecta imaginea mamei pe orice femeie care prezinta cateva trasaturi fizice sau psihice ale celei care a sustinut prima proiectie a animei lui.

Asta il poate conduce spre relatii de dependenta sau spre relatii imposibile cu femei care nu corespund neaparat idealului eului, dar pentru care manifesta o fascinatie aparte.

Mai devreme sau mai tarziu aceste relatii sunt supuse esecului, iar barbatul se vede din nou atras in relatia sigura, dar usor infantila, in care mama il primeste cu acel ” ti-am zis eu mama ca nu e potrivita pentru tine!”

Cine isi doreste o schimbare, o poate face prin constientizare si miscare in directia dorintelor.

 

Bibliografie:

* C.G.Jung  – Amintiri, vise, reflectii, Ed. Humanitas 2010

*Ayala Malach Pines – Falling in Love

*Eleanore Bertine – Close Releationships

*Verena Kast – Fiicele tatalui, fii mamei, Ed Trei 2018