Str Popa Savu nr 68 A
Luni-Vineri 9:00 – 20:00
Title
WE BUILD YOUR DREAMS

 

Chiar daca vremurile s-au schimbat, nevoia de joaca a copilului a ramas aceeasi.

Joaca in sanul familiei este pentru copil cel mai bun educator. Asa devine constient de limitele corporale, isi structureaza propriul Eu corporal, invata regulile de siguranta, capata o imagine pozitiva despre sine, isi dezvolta motricitatea si increderea in sine si capata mai multa incredere in parinti.

Pentru joaca uneori nu ne trebuie nimic altceva, caci corpul nostru ne e mereu la indemana.

Joaca fizica, harjoneala parinte-copil,

“activeaza diferite parti ale corpului si creierului, de la amigdale, care proceseaza emotiile si cerebel care gestioneaza abilitati motorii complexe, pana la cortexul prefrontal, care ia deciziile importante”(Anthony T. Debenedet)

Si totusi nu-i treaba usoara sa te joci cu propriul copil, mai ales daca nu ai avut aceasta experienta in copilarie, parinti care sa se fi jucat cu tine.

Uneori ti se pare ca esti chiar tamp, ca nu-ti vine nicio idee de joc in cap si asta iti produce frustrare si nervozitate.

Sau esti obosit si plictisit de la serviciu ori prins cu treburile casnice si consideri ca nu e momentul pentru joaca.

Atunci cand te vezi obligat sa amani, ii poti spune copilului, imbratisandu-l si asigurandu-l ca peste o ora va harjoniti asa cum doreste el. Important este evident, sa te tii de cuvant.

Este important acest contact corporal, acesta joaca libera care apropie si care duce la descatusarea energiilor blocate, ce ii pot infrana dezvoltarea si la o mai buna comunicare, fie ea si non-verbala.

” Cand un copil si un parinte se harjonesc, ei activeaza diferite zone in creierul lor, inclusiv caile responsabile pentru coordonarea motorie, creativitate si atasament emotional”(Anthony T. Debenedet)

Nu iti vin idei? Uita-te la ceea ce ai in jur: un balon, o minge, o caciula, orice se poate transforma intr-un obiect de joaca.

Cel mai important, uita-te la copil si vezi daca nu cumva faptul ca se joaca cu perne, n-ar putea fi transformat intr-un joc amuzant. O bataie cu perne stand intr-un picior, ar fi si mai atractiva, pentru copiii maricei.

Copilul sta intins pe jos si nu te baga in seama? E posibil sa fie urmare a faptuluica la randul tau nu i-ai acordat atentie atunci cand ti-a cerut-o. Sa te prefaci ca te impiedici, e posibil sa-i starneasca rasul si celui mai morocanos copil. Sa nu uiti ca un copil invata mai usor atunci cand este fericit.

Lawrence Cohen spunea ca ” timpul special este o forma de ascultare activa, in care jocul devine mijlocul prin care copilul va vorbeste despre viata lui”.

Indiferent despre ce fel de joc e vorba si ca ne place sau nu, copilul iti comunica ceea ce se petrece in sufletul lui. Atunci cand te asezi langa el, iar el te ignora, e posibil sa iti transmita starea pe care el a simtit-o pana atunci. E important sa o recunosti, sa o suporti si sa fii empatic, chiar daca nu esti de acord cu acea stare.

In acest fel te poti conecta cu copilul tau, sa ramai langa el mai ales cand ii este greu.

Vezi ce joc initiaza, chiar daca pare stupid sau nu iti place. Poti face un personaj din ceea ce simti, dai viata Morocanosului sau Somnorosului, atunci cand iti este imposibil sa arati alta stare, caci s-ar simti ca fortezi nota si n-ar fi distractiv.

Da-ti voie sa fii creativ si sa-l ajuti pe cel mic sa invete, fara sa-i impui mereu ceva. Lasa-te din cand in cand condus, acceptandu-l ca lider in joc si asa va accepta si el mai usor regulile pe care incerci sa i le trasezi.

Joaca este foarte buna si pentru ca ii permite copilului sa greseasca, fara sa-i fie teama de sanctiune.

In timpul acestor harjonelilor sub forma de lupte, emotiile escaladeaza, atingand un anumit nivel, ca apoi sa apara iar calmul, ceea ce il poate invata pe copil cum sa-si controleze emotiile.

Pentru a te putea alatura copilului prin joc, e nevoie sa fii mai intai constient de emotiile pe care ti le trezeste copilul tau, ce anume te impiedica sa te joci liber, cum era privita joaca de adultii din copilaria ta?

Copilul tau iti poate da ocazia sa-ti vindeci propria copilarie si sa te bucuri mai mult de viata.

Inainte de toate, umple-ti si tu paharul, gasind pe cineva care sa te asculte(prieten, sot/sotie, terapeut), caci ” viata noastra si rolul nostru de parinte se vor derula mult mai bine si mai jucaus daca putem recunoaste aceste secrete in fata cuiva care ne va asculta cu intelegere”(Lawrence Cohen)

 

Bibliografie:

*Anthony T. Debenedet, Lawrence J. Cohen – Arta harjoneli, Ed. Trei 2015

*Dr.Laura Markham – Parinti linistiti, copii fericiti, Ed. Multi Media Est Publishing 2015

* Lawrence J. Cohen – Retete de jocuri, Ed. Trei 2012