Proiecte
The Story Of Autism
Ce este TERAPIA EMOTIONALA si cum ne ajuta ea ?

Proiectul isi propune imbunatatirea vietii emotionale a copiilor cu autism, sprijinirea acestora in a fi in contact cu emotiile lor. Copiii tipici experimenteaza cele sase emotii de baza (fericire, tristete, furie, frica, dezgust, mirare), inca de cand sunt bebelusi, urmand ca ulterior sa ajunga sa proceseze si emotii mai complexe (ex:rusine, jena, mandrie, incredere, interes profund pentru ceva/cineva, anticipare, dispret, empatie sau multumire etc).

Majoritatea copiilor tipici, in jurul varstei de un an pot deja „citi” emotiile celor din jur uitandu-se la expresiile lor faciale.Apoi numesc aceste emotii verbal si le interpreteaza adaptandu-si comportamentul in functie de ce simt sau ce semnale primesc din jur.

Spre deosebire de ei, copiii cu autism intampina dificultati accentuate in a percepe, a recunoaste si a intelege atat propriile trairi, cat si emotiile manifestate de cei din jur. De asemenea, ei au trairi globale si de cele mai multe ori nu reusesc sa faca diferenta intre senzatiile fizice, trairile emotionale si necesitatile fiziologice. Astfel, copiii cu tulburare de spectru autist au dificultati majore in:

– a recunoaste si numi expresiile faciale
– a face diferenta intre senzatii cauzate de nevoi fiziologice si emotii in propriul lor corp
– a intelege rolul emotiilor
– a-si adapta comportamentul in functie de emotiile traite sau manifestate de altii

Desi unul dintre deficitele principale la copiii cu autism este legat de emotii, majoritatea parintilor sunt interesati ca terapia sa fie indreptata in principal catre achizitiile cognitive ale copiilor, pentru ca acestea le sunt mai familiare si mai conforme cu ceea ce trebuie sa stie un copil tipic de varsta asemanatoare.

Deseori, parintii insisi nu sunt in contact cu propriile emotii si ca urmare nu pot raspunde eficient la nevoile afective ale copiilor lor. Nu putini parinti au fost educati intr-o perioada in care educatia emotionala a fost neglijata de scoala, familie si societate.

651-card-gyermekgyogyito-ro
11386-sanatate-2020-ro