Str Popa Savu nr 68 A
Luni-Vineri 9:00 – 20:00
Title
WE BUILD YOUR DREAMS

Omul este vazut ca un intreg de catre psihoterapeut, iar materialul cu care se prezinta la terapie este tratat fara sa fie catalogat altfel decat experienta de viata ce trebuie inteleasa si integrata.

Psihoterapia este tratamentul spiritului prin metode psihologice.

Problemele psihice, greselile si procesele de constiinta de care omul care vine la psihoterapeut se simte impovarat, sunt tratate de acesta cu incredere ca pot duce la adevaratele cauze care blocheaza evolutia si implinirea de Sine. Au asadar potential revelator. Aduc la suprafata ceea ce tulbura relatia omului cu divinul.

Experienta de viata a fiecarui om este unica, iar ceea ce este dat uitarii formeaza inconstientul personal.

Psihoterapia isi propune sa aduca la lumina si parti ale psihicului care, desi valoroase, sunt inca inconstiente.

C.G.Jung foloseste termenul de psihologie analitica pentru a descrie propriul mod de abordare care este atat o metoda de vindecare, cat si de crestere personala.

Materialul inconstient cel mai consistent este dezvaluit de vise, produse spontane ale psihicului, care permit analiza de simbol.

” Visul este expresia naturii inconstiente obiective a omului si nu reprezinta o teorie, ci un raspuns al psihicului insusi la problema auto-realizarii”(Marie-Louise von Franz)

Valorizarea proprie are loc prin procesul de individuatie care se dezvolta treptat in cursul vietii persoanei, scopul fiind de intregire, de reconciliere a acelor parti ale personalitatii ce nu au fost luate in seama.

Jung considera ca exista patru functii care ne ajuta sa ne orientam in lume: “senzatia, care este perceptie cu ajutorul simturilor, gandirea care da semnificatie, sentimentul care cantareste si evalueaza si intuitia care ne vorbeste de viitoarele posibilitati si ne da informatia despre atmosfera care inconjoara intreaga experienta”(Fordha Freida-Introducere in psihologia lui Jung)

Majoritatea oamenilor folosesc predilect o functie si percep realitatea in functie de ea, de aceea doi oameni pot avea o perspectiva total diferita fata de un lucru, de aici si unele neintelegeri.

Relatia analitica presupune un cadru special, delimitat de spatiul cabinetului, de respectarea programarii si a timpului de 50 minute alocat unei sedinte. Se bazeaza pe o relatie de incredere reciproca si tot ceea ce se discuta ramane confidential.

In timpul sedintei de psihoterapie persoana este ghidata sa se cunoasca pe sine, sa-si gaseasca raspunsurile, sa cunoasca acele parti din el care nu-i sunt accesibile in mod constient( umbra, persona, arhetipurile de gen anima/animus), sa le integreze, sa foloseasca in mod constructiv acea energie pe care ele o contin.

Din punct de vedere psihologic, nu exista acea splitare intre bine si rau, ci omul este o fiinta duala, unica si complexa. Astfel, in lumina noii orientari psihologice, diavolul nu este altceva decat o parte din umbra, din inconstient.

Ceea ce respingem in mod categoric la noi, vom avea tendinta sa proiectam inconstient asupra altor persoane. Vorbim aici de continuturile de umbra, de acele parti ce ni se par inacceptabile si care ne fac sa ne rusinam, dar si parti pe care le admiram la altii si despre care nu credem ca ne-ar putea apartine.

In procesul terapeutic emotiile sunt profund implicate.

Transferul asupra analistului a anumitor continuturi inconstiente, face posibila aducerea la lumina, constientizarea si apoi integrarea lor.

Din aceasta relatie speciala, “apar rezultate terapeutice pe care nici o simpla explicatie nu le-ar putea realiza”(Fordham Frieda).

Bibliografie:

☆ Fordham Frieda – Introducere in psihologia lui C.G. Jung, Ed. IRI 1998,

☆ C.G.Jung – In lumea arhetipurilor, Ed. Jurnalul literar, 1994

☆ Marie-Louise von Franz, Ed. Herald 2013 – Psihoterapie